Luchthaven Schiphol viert 100 jarig bestaan in 2016!

geschreven 23-05-2015 door Parkeren dichtbij Schiphol

In 2016 bestaat Schiphol Airport 100 jaar! Een mooi moment om stil te staan bij één van Nederlands grootste economisch drijfveren en één van werelds beste en overzichtelijkste vliegvelden. Het is dan ook niet gek dat er jaarlijks ruim 55 miljoen reizigers Schiphol gebruiken voor vertrek, aankomst of tussenstop. Als Nederlander kunnen we alleen maar trots zijn op deze letterlijke thuishaven.

schiphol 100 jaar

Schiphol Airport anno 1916

Van origine (1447) een moerasachtig stuk land waar men hout ofwel "scip" (gotisch) kon halen of waar scheepsrampen die juist in de richting van noordelijke hoek van de Haarlemmermeer (Scheeps-hel) plaatsvonden. In de loop der jaren slechts één van de vele naamsverwijzingen van Schiphol. Neemt niet weg dat luchthaven Schiphol airport pas echt begon in 1916 waar boer Knibbe 12 hectare grond aan de Landmacht verkocht voor gebruik van de Nederlandse Luchtvaart Afdeling. Het kleine stukje grond, genaamd Schiphol lag destijds aan de fort met dezelfde naam. Schiphol Airport was ontstaan.

Waar het in eerste instantie alleen in de eerste wereldoorlog gebruikt werd voor militaire doeleinden was het al 4 jaar later, na de oorlog, dat de eerste burgervlucht van het vliegveld vertrok. Zo opende 17 mei 1920 de KLM (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën N.V.), mede opgericht door luitenant vlieger Albert Plesman, haar eerste lijndienst tussen Amsterdam en Londen. Dat jaar gebruikten ruim 440 passagiers deze exclusieve service.

100 jarig bestaan

Nu 100 jaar verder is Schiphol Airport en haar omringende hangars / parkeerplaatsen / landingsbanen / kantoren één van werelds grootste en drukste vliegvelden ter wereld met ruim 55 miljoen reizigers elk jaar! In 2016 zullen er dan ook verschillende festiviteiten en gelegenheden georganiseerd worden waar de geschiedenis en vooral de toekomst van Schiphol aan bod komt. Zo zal er in het Amsterdams Museum een groots opgezette tentoonstelling te bezichtigen zijn waar zowel historie als de ontwikkeling van Schiphol naar voren zal komen.

Gedurende het jaar zullen er meer aspecten van het 100 jarig bestaan bekend gemaakt worden. Hou onze nieuwsitems dan ook goed in de gaten!